nedeľa 16. októbra 2011

Jevgenij Viktorovič Pľuščenko

Ako malý chlapec bol často chorý a preto sa rodina čoskoro presťahovala do Volgogradu, kde je miernejšia klíma. V štyroch rokoch stal Žeňa po prvýkrát na korčuliach a čoskoro začal robiť pokroky. Bavil ho aj hokej a balet, no nakoniec sa rozhodol zostať pri krasokorčuľovaní. Zlom prišiel v roku 1993, kedy vo Volgograde zavreli štadión, kde trénoval. Pokiaľ chcel pokračovať v krasokorčuľovaní, musel odísť do viac než 1 000 kilometrov vzdialeného Petrohradu. Spočiatku tam s ním bola aj mama, ale pretože nezohnala prácu a celá rodina sa presťahovať nemohla, zostal 11 ročný Žéňa v Petrohrade sám, len v opatere trénera Alexeja Mishina. Aj keď v tú dobu mal chuť všetko nechať a vrátiť sa domov, Mishin ho prehovoril aby ostal, pretože má veľký talent a zaručene niečo dokáže. A vytrvalosť sa vyplatila, hneď ako začal súťažiť a vyhrávať, dokázal uživiť celú rodinu. Rodičom a staršej sestre kúpil dom, aby sa mohli presťahovať za ním do Petrohradu.

Pľuščenko urobil veľký pokrok na medzinárodnej scéne pod vedením Mishina. Ako 14 ročný v roku 1997 vyhral Juniorské majstrovstvá sveta v krasokorčuľovaní. Nasledujúci rok ako 15 ročný sa umiestnil na 3 mieste na Svetovom šampionáte. V tom čase trénoval Alexej Mishin aj inú rastúcu teenagerskú hviezdu – Alexeja Yagudina, ktorý v tom istom roku vyhral Svetový šampionát . Medzi oboma začala narastať rivalita, ktorá mala za následok odchod Yagudina od trénera Mishina. Rivalita sa tým však neskončila a trvala aj nasledujúce roky kedy medzi sebou bojovali o prvenstvá.

Na Zimnej Olympiáde 2002 boli Pľuščenko a Yagudin za favoritov. Yagudin odkorčuľoval bezchybný krátky program a skončil prvý. Pľuščenko pokazil svoju kombináciu štvoritého skoku s trojitým a skončil štvrtý po krátkom programe. Korčuľoval silný voľný program na Carmen a umiestnil sa na druhom mieste. Yagudin dostal najvyššie známky vo voľnom programe v histórii Olympiády v starom spôsobe bodovania, a vyhral zlatú medailu.

Potom čo bol Yagudin nútený odísť z amatérskeho ľadu, kvôli zdravotným problémom, Pľuščenko vyhral väčšinu súťaží na ktorých sa zúčastnil v nasledujúcich rokoch. Len dvakrát sa umiestnil na druhom mieste. Prvýkrát v roku 2003 v Grand Prix Final kde ho porazil Emanuel Sandhu a druhýkrát v roku 2004 na Majstrovstvách Európy, kde ho porazil Brian Joubert. V roku 2005 musel po krátkom programe odstúpiť z Majstrovstiev Sveta, kvôli chorobe a potom sa už nezúčastnil Grand Prix Final. Potreboval neodkladnú operáciu slabín, ktorú podstúpil v Mníchove v lete roku 2005.

18. Júna 2005 sa Pľuščenko oženil s Máriou Ermak za honosnej ceremónie v Hoteli Astoria v St. Peterburgu. Takmer do roka a do dňa sa im narodil syn Egor Evgenievich (15. Júna 2006).

Pľuščenko bol jednoznačným favoritom olympiády v Turíne. Po tom ako sa všetci jeho súperi zosypali a takmer ani jeden neodjazdil svoje programy bez pádu, jedine Jevgenij prišiel ako by sa nič nedialo, odjazdil oba programy úplne suverénne a počkal si na zlatú medailu. Taktiež tu získal svoje životné maximá v bodovaní, ktoré sú súčasne aj doterajším svetovým rekordom odkedy je zavedený nový bodový systém. Oba hudobné sprievody boli od jeho priateľa Edvina Martona a pieseň na voľný program Godfather bol špeciálne zložený pre Jevgeniho. Edvin ho doprevádzal aj na slávnostnej exhibícii.

Po Olympiáde si Žéňa dal pauzu od súťaženia a chodil len po rôznych exhibíciách a taktiež od 28.2 do 6.4. bol spoločne s Edvinom Martonom na turné po Rusku s ich spoločnou šou Zlaty ľad Stradivari. Rok 2007 nám ešte predtým priniesol aj dlho sa šepkajúci fakt, že opustil svoju ženu. Dlho to zapieral, ale nakoniec to priznal v jednom rozhovore, že odkedy sa vzali ich vzťah ochabol a sám od nej trikrát odišiel, ale v snahe zachovať rodinu, kvôli malému Ermakovi sa k nej zakaždým aj vrátil. Keď však Másha bez jeho vedomia dala synovi svoje priezvisko, bolo to na neho už priveľa a rozhodol sa nadobro odísť a na Valentína 14.2.2008 oficiálne oznámil svoj rozvod.

Fanúšikov však viac ako jeho osobný život zaujíma, či ho ešte uvidia súťažiť. Po dvoch rokoch pauzy, kedy musel podstúpiť nevyhnutnú operáciu kolena, v tom roku konečne oznámil, že sa oficiálne vracia a začal naplno trénovať.
Ešte v roku 2008, čoskoro po rozvode s Máshou, ho bolo čím ďalej tým viac vídať s ruskou producentkou Dimu Bilana, okrem toho už aj návrhárkou a najnovšie aj spisovateľkou Janou Rudkovskou s ktorou sa 12.9. 2009 oženil v Moskve. Túto svadbu sledoval celý svet. To už mal Evgeni za sebou prvé súťaže novej sezóny v ktorých získal samozrejmé zlato.
Po prekonanej chrípke a menšiemu zraneniu, dokázal, že aj napriek týmto nepríjemnostiam je hodný titulu ruského šampióna. Na Štedrý deň 24.12.2009 získal v Ruskom národnom šampionáte za krátky program rekordný počet bodov 100,09 a o dva dni na to vo voľnom programe 171,50 bodov. Dokopy to dáva rekordných 271,59 bodov. V novom roku sa stal už po šiesty krát majstrom Európy.

Pozoruhodné výkony

Pľuščenkové technické výkony sú početné. Je jeden z mála mužských korčuliarov, ktorý predvádzajú Biellmanovej špirálu. Ako prvý korčuliar na svete predviedol kombináciu 4 toe loop - 3 toe loop - 2 loop (4-3-2) v súťaži v 1999 NHK Trophy (skočil ju asi 26 krát.). Je prvý korčuliar ktorý skočil kombináciu 4 toe loop – 3 toe loop - 3 loop (4-3-3) v súťaži v 2002 Ruskom pohári. (od vtedy ju skočil asi 4-krát.) Pľuščenko ako prvý korčuliar skočil 3 toe loop – 3 toe loop – 3 loop - 2 loop v kombinácii v roku 2005 na ARD Gala. Na exhibícii Európskeho šampionátu skočil kombináciu 6 skokov (3-3-2-2-2-2). Na Svetovom šampionáte v roku 2001 skočil kombináciu 4 skokov : 4 toe loop – 3 toe loop – 2 loop – 2 loop. Pľuščenko skočil úplný štvoritý toe loop v súťaži a tiež skočil štvoritý salchow v Samare v Rusku v roku 2004 na druhej stáži Ruského poháru. Odhaduje sa, že skočil asi 100 štvorákov v súťažiach. Tiež je jedným z mála krasokorčuliarov, ktorý skočil štvoritý loop a štvoritý lutz v tréningu, ale nikdy ich nepredviedol v súťaži. Vo veku 16 rokov sa stal najmladším mužským korčuliarom, ktorý kedy dostal najlepšie skóre 6.0. Dokopy ich dostal 74 pred tým ako sa zmenil bodový systém. Najnovšie skáče trojitého axla na svojich exhibíciách. Ako jediný muž na svete robí Bielmannovej piruetu.