sobota 3. septembra 2011

Donald Trump

Kontroverzný americký miliardár, finančník a developer Donald Trump je aj v súčasnom búrlivom období globálnej ekonomickej krízy stále pojmom, ktorý vzbudzuje nemalý záujem. Jeho odvážne stavebné a architektonické projekty natrvalo zmenili tvár amerických veľkomiest ako New York, Atlantic City alebo Palm Beach na Floride.


A aj keď majú ľudia na Donalda Trumpa rôzne názory, jeho život je v mnohých ohľadoch zdrojom inšpirácie a motivácie pre ľudí, ktorí neustále hľadajú vo svojom živote nové príležitosti a výzvy.

Donald John Trump sa narodil 14. júna 1946 v Queens v New Yorku ako štvrté dieťa Fredericka C. a Mary MacLeod Trumpovcov. Jeho otec Frederick bol stavbárom a developerom, ktorý staval apartmány v Queense, v Brooklyne a na Staten Islande. V trinástich rokoch poslali rodičia Donalda do Newyorskej vojnovej akadémie. Už na akadémii sa prejavila jeho prirodzená túžba presadiť sa a vyniknúť: stal sa úspešným športovcom a prirodzeným študentským vodcom. Po ukončení akadémie v roku 1964 začal študovať na Fordham University, odkiaľ prestúpil na Pennsylvánsku Univerzitu (Wharton School of Finance), kde v roku 1968 získal diplom z ekonomiky.

Jeho životné smerovanie v najväčšej miere ovplyvnil jeho otec. Počas štúdií pracoval u otca a po ich úspešnom ukončení nastúpil v jeho Trump Organization. Ako vizionár s vysokými ambíciami presvedčil svojho otca o nevyhnutnosti rozšíriť ich podnik. Keďže v stavebníctve vládla silná konkurencia, Donald nadviazal kontakty s vplyvnými ľuďmi, s ktorými sa zoznámil po tom, ako sa v roku 1971 presťahoval na Manhattan. To mu otvorilo cestu k veľkým projektom.

Po krachu železničnej spoločnosti Pennsylvania Central Railroad Trump získal opciu na ich pozemky na západnej strane Manhattanu. Plánoval tam postaviť apartmánové domy, ale keďže sa projekt ukázal nerentabilný, ponúkol pozemky mestu pre vybudovanie spoločenského centra. Mesto jeho projekt prijalo, ale nevyhovelo Trumpovej požiadavke, aby centrum nieslo meno jeho rodiny.

Jeden z jeho prvých výrazných a úspešných projektov uzrel svetlo sveta v roku 1980, kedy Trump otvoril hotel Grand Hyatt. Jedinečnú budovu s reflexnými sklami naprojektovanú Der Scuttom, ktorý neskôr navrhol aj Trump Tower, získal Donald v roku 1974. V tom čase sa hotel volal Commodore a patril medzi hotely siete Penn Central. aj napriek tomu, že hotel nevykazoval zisky, Trump vycítil skvelú príležitosť aj vzhľadom k jeho vynikajúcej polohe pri Grand Central Station. O rok neskôr podpísal zmluvu so spoločnosťou Grant Hyatt, dohodol sa s mestom na daňových úľavách na 40 rokov a výsledkom sa stal už spomínaný Grand Hyatt, ktorý urobil z Donalda Trumpa najznámejšieho developera v meste.

V roku 1977 sa Donald oženil s modelkou Ivanou Zelníčkovou, ktorá v roku 1975 opustila Československo. O rok neskôr sa im narodil syn Donald John Trump, jr. a Ivana sa stala viceprezidentkou v dozornej rade Trump Organization a dohliadala na rekonštrukčné práce hotela Commodore.

V tom čase sa začal rodiť aj projekt jednej z jeho najznámejších budov. V roku 1979 si Trump prenajal miesto na Fifth Avenue. Der Scutt sa opäť podieľal na projekte monumentálneho $200 miliónového bytového komplexu. 58-poschodová budova so 6-poschodovým átriom vykladaným ružovým mramorom a 80 stôp vysokým vodopádom uzrela svetlo sveta v roku 1982 a niesla meno jeho tvorcu – Trump Tower. Trumpova popularita prekročila hranice New Yorku.

Trumpove podnikateľské aktivity neskončili pri stavbe apartmánových budov a rekonštrukcii luxusných hotelov. Po zlegalizovaní hráčskeho priemyslu v New Jersey v roku 1977, rozhodol sa spojiť výstavbu luxusného hotelu s kasínom. Získal atraktívny pozemok v Atlantic City a poveril svojho mladšieho brata Roberta kompletnou prípravou projektu cez financovanie, získanie hráčskej licencie pre kasíno až po samotnú realizáciu. Spoluprácu mu ponúkla Holiday Inns Corporation, materská spoločnosť Harrah´s a v roku 1982 uzrel svetlo sveta $250 milónový komplex Harrah´s na Trump Plaza. O štyri roky neskôr Trump hotel odkúpil a premenoval ho na Trump Plaza Hotel & Casino. Súčasne odkúpil Hiltom Hotels kasíno – hotel, keď sa spoločnosti nepodarilo získať hráčsku licenciu a premenoval ho na $320 miliónový komplex Trump´s Castle. Jeho najväčším projektom v hráčskom priemysle bolo dokúpenie najväčšieho hotel – kasína na svete: Taj Mahal v Atlantic City, ktorý otvoril v roku 1990.

Nie všetky jeho projekty však končili úspešne. V čase výstavby kasín v Atlantic City, plánoval Trump postaviť v New Yorku veľkú vežu s bytmi na prenájom. Získal obytný dom spolu so susediacim Barbizon-Plaza Hotel. Narazil však na odpor nájomníkov domu, ktorí boli chránení mestom regulovaným nájomným. Preto upustil od svojich plánov, zrekonštruoval Barizon-Plaza Hotel a premenoval ho na Trump Parc.

Ďalším kontroverzným projektom sa stal Television City, ktorý mal byť komplexom s desiatkami mrakodrapov, mestským parkom a ďalšími spoločenskými a sociálnymi vymoženosťami. Na jeho realizáciu kúpil v roku 1985 76 akrový pozemok na západnej strane Manhattanu za $88 milónov. Zdĺhavý schvaľovací proces ako aj odpor miestnej komunity oddialili realizáciu celého projektu.

V roku 1988 získal za $407 miliónov Plaza Hotel a preinvestoval na jeho rekonštrukciu ďalších $50 miliónov.

Svoje aktivity rozšíril aj na Floridu, kde vo West Palm Beach postavil kondomínium. V roku 1989 odkúpil za $365 miliónov leteckú spoločnosť Eastern Air Lines Shuttle a premenoval ju na Trump Shuttle.

Rok 1990 sa stal pre Trumpa zlomovým. Jeho plány vybudovať v Los Angeles miliardový komerčný a bytový komplex so 125 – poschodovou administratívnou budovou prekazil kolaps trhu s nehnuteľnosťami. Imanie Trumpovho impéria sa zmenšilo z $1,7 miliárd na $500 miliónov. Na záchranu spoločnosti založil viacero svojich nehnuteľností v snahe získať potrebné financie. Jeden zo symbolov nových podnikateľských, ekonomických a sociálnych trendov 80-tich rokov stratil svoj lesk.

Aj napriek tomu, že sa Trump dokázal dostať z najhoršieho, keď v roku 1997 sa odhadoval jeho majetok na $2 miliardy, jeho imidž poškodil rozvod s Ivanou. Po rozvode Donald prežil búrlivé obdobie, kedy sa v roku 1993 oženil so začínajúcou herečkou Marla Maples. Ich manželstvo vydržalo necelých 6 rokov. V júni 1999 sa oficiálne skončil ich dva roky trvajúci rozvodový proces, v ktorom Marla získala od Donalda $2 milióny. Trump sa oženil aj tretíkrát: V januári 2005 si zobral za ženu modelku Melaniu Knauss.

Donald Trump sa pohrával aj s myšlienkou vstúpiť do vysokej politiky. V októbri 1999 dokonca vytvoril výbor, ktorý mal posúdiť vhodnosť jeho kandidatúry v prezidentských voľbách 2000.

V roku 2004 začal Trump vystupovať v reality show stanice NBC The Apprentice (Učeň), v ktorej miliardár hľadá nových spolupracovníkov spomedzi 16-tich súťažiacich. Zveruje im reálne podnikateľské úlohy a projekty a podľa spôsobu, akým sa konkrétnej úlohy zhostia, postupujú do ďalšieho kola alebo sú vyradení.

Donald Trump žije v súčasnosti so svojou treťou ženou v trojposchodovom byte s rozlohou 3000 m2 v celkovej hodnote $50 miliónov.

Zaujímavý je aj pohľad na celkovú hodnotu jeho majetku. Zatiaľ čo samotný Trump odhaduje výšku svojho majetku na $6 miliárd, časopis Forbes uvádza necelé $3 miliardy.