nedeľa 11. septembra 2011

Carlos Ray "Chuck" Norris

americký akčný hrdina, hollywoodsky herec a momentálne aj internetový fenomén s veľkým fanklubom. Je hlavnou postavou televízneho seriálu Walker Texas Ranger.

Chuck Norris žije v Oklahome. Jeho otec bol alkoholikom, spolovice Ír a spolovice Čerokéz. Podobne z matkinej strany. Fakt, že je potomkom pôvodných obyvateľov Ameriky dáva najavo často. Mal dvoch bratov Wielanda (ktorý zomrel) a Aarona.

Keď mal Chuck desať rokov, jeho rodičia sa rozviedli a on sa spolu s mamou a bratmi presťahoval do Kalifornie. Chuck opisuje svoje detstvo ako pochmúrne a nevydarené. Bol to antiatleticky založený človek a v škole sa mu vysmievali kvôli jeho pôvodu. Chuck vo svojej autobiografií pripúšťa, že svojho otca prijal, napriek tomu, že mal problém s alkoholom.

Chuck Norris ukončil strednú školu a skoro potom sa oženil so svojou priateľkou. Potom sa pridal k Leteckým silám USA ako letecký policajt a bol poslaný do Južnej Kórey. Kde dostal svoju prezývku Chuck. Vtedy sa začal učiť Tang Soo Doo, miestne bojové umenie. Získal v ňom čierny pás a postupne ho to viedlo k čiernym pásom v Taekwondo, Karate a Jiu-Jitsu. Keď sa vrátil do USA, pokračoval v leteckej základni v Kalifornií. V roku 1962 ho prepustili a potom založil sieť škôl karate.

Chuck sa zapísal do histórie v roku 1997, keď bol prvý človek zo západu, ktorému sa podarilo dosiahnuť ôsmeho stupňa čierneho pásu v Taekwondo. Dostal aj Zlatú Doživotnú cenu za dosiahnuté úspechy od Svetovej karatistickej organizácie.

Chuckov vstup do turnajov karate bol neúspešný. Napriek tomu neprestával a začal porážať svojich súperov zaradom. V roku 1968 utrpel svoju piatu a poslednú porážku. Dokázal sa udržať šesť rokov za sebou ako majster v karate v kategórií stredná váha. Okrem toho získal ocenenie trojitej koruny a magazín Black Belt (Čierny pás) ho vyhlásil za bojovníka roka. Hneď potom v roku 1969 mal premiéru vo filme The Wrecking Crew (Záchranná čata)

V roku 1970 bol zabitý jeho brat Wieland vo Vietname. Venoval mu jeden film.

Na prehliadke bojových umení v Long Beach sa stretol s Brucom Leeom, vtedy ešte neznámym. Preslávil ich spoločný film Cesta Draka, kde si talianska mafia zavolá na pomoc Chucka z Ameriky, aby im pomohol vyhnať Bruca Leeho z Ríma . Nakoniec dôjde k ich spoločnému stretu v Koloseu, kde Lee po dlhom boji vyhrá.

V roku 1974 ukončil svoju aktívnu karate kariéru novým karate rekordom, čím sa pomstil za všetky svoje prehry.

V nasledujúcich tridsiatich rokoch hral v približne tridsiatke filmov, čím sa stal Hollywoodskou hviezdou.