nedeľa 31. júla 2011

Jules Verne

Jules Verne byl francouzský romanopisec a dramatik. Je považován za jednoho ze zakladatelů věděckofantastické literatury.

Jules Verne se narodil v Nantes jako první z pětí dětí pařížského právníka Pierra Verna. Roku 1839 se Verne nechal najmout jako plavčík na loď do Indie, jeho rodiče to však zjistili a jeho cestě zabránili.

Jules Verne studoval práva v Nantes a v Paříži, po ukončení studií pracoval na burze. Roku 1857 se oženil s Honorií Morelovou, se kterou měl syna Michela. Ten po jeho smrti dopsal Vernova nedokončená díla.

Jules Verne hodně cestoval a některé zážitky z těchto cest zapracoval do svých románů. Od mládí měl literární ambice a jako tajemníka pařížského Théátre lyrique ho Alexandr Dumas starší uvedl do literárního světa.

V roce 1862 se seznámil s nakladatelem Pierrem-Julesem Hezelem, který vydal jeho dobrodružný román Pět neděl v balóně. Ten měl tak obrovský úspěch, že nakladatel nabídl Vernovi exkluzivní smlouvu na dvacet let. Hezel také vymyslel souhrnný název pro Vernovo dílo - Podivuhodné cesty.

Smlouva s Hetzelem Verna finančně zajistila a umožnila mu věnovat se jenom psaní. Stal se světoznámým spisovatelem pro mládež, třebaže jeho ambicí bylo původně vytvořit "román o vědě" pro dospělé.

Roku 1864 uzavřeli Hetzel a Verne druhý kontrakt na napsání dějin velkých objevů. Na tomto díle Verne spolupracoval s Gabrielem Marcelem, knihovníkem ve francouzské Národní knihovně v Paříži.

Od roku 1879 bydlel Jules Verne v Amiensu, kde také zemřel. Příčinou smrti byl jeho bratranec, čistil pušku a omylem ho zabil.

Dílo Jules Verna:

Jules Verne psal na počátku své literární dráhy básně, povídky i divadelní hry, např. Zlomená stébla - 1849, ale bez většího ohlasu.

Jules Verne je společně s anglickým spisovatelem H. G. Wellsem považován za zakladatele žánru vědeckofamtastické literatury - science-fiction. Ve svých dílech předpověděl řadu technických a vědeckých objevů, npař. dálkové lety řiditelným balónem, velkorážní dělo, skafandr, videofon, elektrický motor, tank, vrtulník, kosmické lety a další.

Vernův syn Michel se po jeho smrti postaral o vydání posledního orifinálního románu Zatopená Sahara.
Poté zahájil dlouhodobé vydávání dalších otcových svazků Podivuhodných cest. V těch však prováděl velké změny, takže originály byly vydány až koncem 20. století.