sobota 28. januára 2012

Bruce Jun Fan Lee

Bruce Lee alebo Lee Jun Fan (* 27. november 1940, San Francisco - † 20. júl 1973, Hong Kong) bol herec, majster a popularizátor bojových umení. Venoval sa tréningu bojových umení, čo ho neskôr dostalo na filmové plátno. Svoju hereckú prácu ovplyvnil natáčaním a popularitu súdobých akčných filmov. Krátko po svojej smrti sa stal legendou a dodnes je známy ako najvplyvnejšia osobnosť bojových umení 20. storočia. Jeho učiteľom bol majster Wing Chun Yip Man.

Potom, čo sa dostal do konfliktu s jedným členom mafiánskej triády ho otec poslal do USA, pretože sa obával o jeho život. Takže sa 19 ročný Bruce Lee objavuje v San Francisku. Jediné, čo v túto chvíľu má, je nejakých sto dolárov a titul majstra v boxe. Pracuje u otcových známych a zároveň si dorába vzdelanie. Stále pritom tvrdo trénuje. V roku 1964 sa objavuje na Medzinárodnom majstrovstve v karate (kde mimo iného stretáva Chucka Norrisa). Predvádza tu kliky na dvoch prstoch (palec a ukazovák), pričom ich robí tak rýchlo, že diváci nestíhajú sledovať. Taktiež tu predvádza svoj "jednopalcový úder" (one inch punch). Ten spočíva v tom, že Lee, ktorý stojí čelom k svojmu partnerovi má ľahko naťaženú pravú ruku, pričom prsty sú približne jeden palec (2,54 cm) ďaleko od hrudi jeho oponenta.Ako by bol pravú ruku stiahol späť a napriahol sa, Bruce znovu udrie. Jeho partner je odhodený dozadu, kde dopadá na pripravenú stoličku. Sila rany je však taká, že sa na stoličke neudrží a padá na zem.

V nasledujúcich rokoch si Lee zahrá v jednom seriáli a hlavne - otvára svoju vlastnú školu, kde vyučuje svoj štýl Jeet Kune Do, co je kombinácia mnohých bojových umení a ich najlepších prvkov, ktoré sám Lee vybral. Bruce Lee v zásade študoval 4 bojové umenia a to: Tai Chi Chuan, Hung Gar, Wing Chun a Jun Fan Gung Fu. Ďalej sa venoval spúste ďalších, takže jeho štýl obsahuje aj prvky z Tae-Kwon-Da a mnohých dalších.

Ako oficiálna príčina smrti je uvádzaný mozgový edém. V ten deň bol Lee v Hong Kongu a po normálnom pracovnom dni, ktorý strávil s ľudmi, s ktorými mal točiť nový film. Po večeri sa sťažoval Ting Pei (herečka, ktorá mala hrať hlavnú rolu), že ho bolí hlava a ona mu dala nejaké prášky proti bolesti. O 19:30 si šiel ľahnúť na gauč a keď preňho Ting Pei po chvíli prišla, nebola schopná ho prebudiť. Privolaný doktor sa ho pokúšal vzkriesiť, ale cez všetky pokusy bol Bruce Lee mrtvy skôr, než ho sanitka vyložila v nemocnici. Druhá (mystickejšia) verzia hovorí o tom, že Bruce Lee zomrel následkom takzvaného "dotyku smrti" (dim-mak - funguje na rovnakom princípe ako jednopalcový úder, ale následky sa môžu prejaviť až po týždňoch alebo i rokoch), kvôli tomu že šíril východné tajomstvo medzi ľudmi na Západe. V tej dobe mal len 32 rokov.