Pre vášnivých milovníkov čokolády je jeho meno niekde na úrovni svätca. Vo Švajčiarsku patrí k veľkým postavám národnej histórie a nám všetkým počas svojho života priniesol výrobné postupy, vďaka ktorým si dnes pochutnávame na úžasne jemnej aromatickej čokoláde. Rodolphe Lindt bol nielen šikovný podnikateľ, ale aj veľký labužník a inovátor.
Lindt sa narodil v roku 1855 v švajčiarskom Berne do farmaceutickej rodiny, už v ranej mladosti sa však začal intenzívne zaujímať o všetko sladké. Vo veku 18 rokov nastúpil v Lausanne ako učeň do čokoládovej fabriky menom Amédée Kohler & fils, kde zotrval dva roky. Kariéra bežného továrnika mu však veľmi nevoňala, a tak vo veku 24 rokov učinil svoje prvé veľké rozhodnutie – odkúpil v rodnom Berne starú požiarom znehodnotenú výrobňu aj so strojmi a založil si vlastnú továreň na čokoládu.
Hneď v prvom roku svojho podnikania sa mu podaril výnimočný objav, ktorý vo veľkej miere ovplyvnil všetku ďalšiu výrobu čokolády na celom svete. Lindt bol totiž nielen rodený manufaktúrnik, ale aj inovátor a vynálezca. Pod jeho rukami sa zrodil tzv. konšovací stroj, ktorý výrazne ovplyvnil chuť čokolády. Dovtedy bola čokoláda pomerne hustá a občas aj nie príliš vábne voňajúca hmota, konšovanie ju však vďaka intenzívnemu miešaniu, treniu a prevzdušňovaniu zbavilo nepríjemných aróm a zjemnilo natoľko, že sa vo finálnej podobe doslova roztápala na jazyku. Ďalším významným prínosom ku kvalite chýrnej švajčiarskej čokolády bolo aj pridávanie kakaového masla, s ktorým prišiel práve Rodolphe Lindt.
Jeho firme sa nesmierne darilo a čokoláda pod značkou Lindt si získavala meno nielen na domácej pôde. Sám Lindt veľmi nechcel ďalej expandovať, nechcel ani niesť ďalšie riziko. Jeho filozofiou totiž nebola kvantita zárobkov, ale kvalita výrobkov. Sám rozhodoval o tom, koľko čokolády vyrobí a komu ju predá. Zameriaval sa najmä na najvyššie sociálne vrstvy. Jeho čokoláda sa teda stala slávnou nielen vďaka svojej výnimočnej chuti, ale aj vďaka tomu, že jej bol permanentný nedostatok.
Potenciál na rast firmy bol však stále väčší a väčší. V roku 1899 sa teda Lindt rozhodol firmu predať za 1,5 milióna švajčiarskych frankov (v tej dobe obrovská suma, pozn. aut.) inej úspešnej rodinnej čokoládovni menom Chocolat Sprüngli AG. Sprüngli spolu so značkou Lindt prebrali aj výrobné tajomstvo a úspešne napredovali. Rodolphemu ostala pozícia riaditeľa sekcie Lindt, ktorú si udržal až do veku 60 rokov. Odstúpil z nej 5 rokov pred svojou smrťou, jeho meno aj značka sa však zachovali dodnes. Čokoláda Lindt je v súčasnosti dôverne známa takmer všade vo svete slovenský trh nevynímajúc.
Lindt sa narodil v roku 1855 v švajčiarskom Berne do farmaceutickej rodiny, už v ranej mladosti sa však začal intenzívne zaujímať o všetko sladké. Vo veku 18 rokov nastúpil v Lausanne ako učeň do čokoládovej fabriky menom Amédée Kohler & fils, kde zotrval dva roky. Kariéra bežného továrnika mu však veľmi nevoňala, a tak vo veku 24 rokov učinil svoje prvé veľké rozhodnutie – odkúpil v rodnom Berne starú požiarom znehodnotenú výrobňu aj so strojmi a založil si vlastnú továreň na čokoládu.
Hneď v prvom roku svojho podnikania sa mu podaril výnimočný objav, ktorý vo veľkej miere ovplyvnil všetku ďalšiu výrobu čokolády na celom svete. Lindt bol totiž nielen rodený manufaktúrnik, ale aj inovátor a vynálezca. Pod jeho rukami sa zrodil tzv. konšovací stroj, ktorý výrazne ovplyvnil chuť čokolády. Dovtedy bola čokoláda pomerne hustá a občas aj nie príliš vábne voňajúca hmota, konšovanie ju však vďaka intenzívnemu miešaniu, treniu a prevzdušňovaniu zbavilo nepríjemných aróm a zjemnilo natoľko, že sa vo finálnej podobe doslova roztápala na jazyku. Ďalším významným prínosom ku kvalite chýrnej švajčiarskej čokolády bolo aj pridávanie kakaového masla, s ktorým prišiel práve Rodolphe Lindt.
Jeho firme sa nesmierne darilo a čokoláda pod značkou Lindt si získavala meno nielen na domácej pôde. Sám Lindt veľmi nechcel ďalej expandovať, nechcel ani niesť ďalšie riziko. Jeho filozofiou totiž nebola kvantita zárobkov, ale kvalita výrobkov. Sám rozhodoval o tom, koľko čokolády vyrobí a komu ju predá. Zameriaval sa najmä na najvyššie sociálne vrstvy. Jeho čokoláda sa teda stala slávnou nielen vďaka svojej výnimočnej chuti, ale aj vďaka tomu, že jej bol permanentný nedostatok.
Potenciál na rast firmy bol však stále väčší a väčší. V roku 1899 sa teda Lindt rozhodol firmu predať za 1,5 milióna švajčiarskych frankov (v tej dobe obrovská suma, pozn. aut.) inej úspešnej rodinnej čokoládovni menom Chocolat Sprüngli AG. Sprüngli spolu so značkou Lindt prebrali aj výrobné tajomstvo a úspešne napredovali. Rodolphemu ostala pozícia riaditeľa sekcie Lindt, ktorú si udržal až do veku 60 rokov. Odstúpil z nej 5 rokov pred svojou smrťou, jeho meno aj značka sa však zachovali dodnes. Čokoláda Lindt je v súčasnosti dôverne známa takmer všade vo svete slovenský trh nevynímajúc.