nedeľa 1. augusta 2010

Aristotelis Onasis

Aristotelis Onasis, gr. Αριστοτέλης Ωνάσης - Aristotelis Onasis (15.1. 1906 – 15. 3. 1975) bol grécky lodný magnát a najbohatší človek sveta.

Onasis sa narodil v anatólskom meste Smyrna (dnes Izmir, Turecko). V tej dobe bola Smyrna osídlená predovšetkým Grékmi. Onasisovi rodičia boli Sokratis Onasis, miestny tabakový magnát a jeden z najbohatších a najvplyvnejších obyvateľov Smyrny a Pinelopi Dologlou. Onasisovi rodičia pochádzali z kraja Kapadócia, z dediny Moutalasski a boli to Kapadócki Gréci. Do Smyrny sa presťahovali kvôli Sokratovým podnikateľským aktivitám. Mladý Aristos, ako ho prezývali, chodil do najlepších mestských škôl a tak ovládal rôzne jazyky, turečtinu, taliančinu, španielčinu a angličtinu. Podľa jeho vyjadrení však v škole príliš nevynikal, dokonca mal milostné pomery s učiteľkami. V rokoch 1919–1922 bola Smyrna pričlenená ku Grécku, ale nakoniec utrpeli Gréci od Turkov porážku a tí napadli Smyrnu, mnoho obyvateľov zmasakrovali. Potom bola podpísaná Grécko-turecká výmena obyvateľov, teda všetci Gréci sa museli z Turecka vysťahovať (okolo 2 000 000 Grékov). Turci zhabali celý majetok Onasisovej rodiny a mladý Onasis odišiel spolu s tisíckami iných Maloázijskými Grékmi do Atén. Mal vtedy 16 rokov a bolo to prvýkrát, čo prišiel do Grécka. Aristosov život sa radikálne zmenil, musel sa prispôsobiť skromnému životu. Neskôr sa vydal na cestu do Istanbulu zarobiť peniaze na cestu do Argentíny. To sa mu aj podarilo a tak v roku 1923 prišiel Onasis do Argentíny iba s 250 dolármi.

V Argentíne si našiel rôzne práce, pracoval ako spojovateľ v telefónnej spoločnosti, vďaka čomu sa zdokonalil v jazykoch. Využíval tu opäť ženy, vďaka ktorým prišiel k peniazom a ktoré ho vďačne podporovali v jeho plánoch. Jeho nápad spočíval v importovaní tabaku z Turecka do Argentíny, čo sa mu vďaka kontaktom jeho otca podarilo a tak si Onasis založil v Argentíne vlastnú prosperujúcu tabakovú spoločnosť. Vďaka kontaktom sa Onasis neskôr stal aj konzulom Grécka v Argentíne. Obchodom s tabakom Onasis rýchlo zarobil svoj prvý milión dolárov. V roku 1932 kúpil prvú loď, ktorú nazval Kallirói, po svojej sestre. Onasis začal na loďiach rozvážať rôzne materiály a obchod bol taký výnosný, že nakoniec upustil od tabaku. Celú svoju pozornosť sústredil na lode a čoskoro si vytvoril svoju obchodnú flotilu, keď svoju firmu premiestnil do USA.

Z Onasisovej firmy sa čoskoro stala najmocnejšia loďiarska firma na svete. V roku 1954 bol obvinený FBI za porušenie zákona, nakoľko prekročil stanovený monopol a nariadenie, že veľké lodiarenské firmy môžu vlastniť iba občania USA. V Skutočnosti však išlo o to, že americká vláda sa obávala jeho moci a chcela ho zastaviť. Onasis bol uznaný vinným a bol povinný zaplatiť 7 000 000 dolárov. V roku 1957 odkúpil grécke aerolínie a premenoval ich na Olympic Air, ktoré fungujú dodnes. väčšina ropy transportovaná USA sa prevážala na Onasisových ľodiach. Onasis spolupracoval aj s gréckym diktátorom Georgiosom Papadopoulosom, keď chceli v Grécku postaviť rôzne rafinérie a továrne. To sa mu však kvôli nátlaku verejnosti nepodarilo a podobný projekt realizoval jeho rival Stavros Niarchos. Spolu s gréckymi magnátmi Niarchosom, Livanosom a Latsisom tvoril Onasis štvoricu najvplyvnejších lodných podnikateľov na svete. Onasis kúpil neobývaný grécky ostrov Skorpios a postavil si tu svoje sídlo, ostrov je dodnes majetkom Onasisovej rodiny.

V roku 1946 sa Onasis oženil s Athinou, dcérou gréckeho lodného magnáta z ostrovu Chios, Staurosa Livanosa. V roku 1948 sa im narodil syn Alexandros Onasis a v roku 1950 dcéra Christina. Svadba s Athinou bola zrejme Onasisova ambícia spojiť svoje impérium s Livanosovým a zabrániť tak vzájomnej konkurencií. Aj preto manželstvo nevydržalo, Onasis začal mať pomer s gréckou opernou speváčkou Mariou Callasovou. Aféra s Mariou Callasovou vraj bola založená na Onasisovej skutočnej láske k nej, no vzťah ukončil kvôli politickým dôvodom. V roku 1968 sa oženil s vdovou po americkom prezidentovi Jacqueline Kennedyovou. V roku 1973 sa zabil Aristotelov syn Alexandros, havaroval lietadlom. Od tejto doby sa Onasis stiahol do úzadia a podľa niektorých názorov to zapríčinilo jeho blízku smrť. V tejto dobe sa ťažko znášal so svojou manželkou Jacqueline a ľutoval, že opustil Mariu Callasovú. Onasis zomrel 15. marca 1975 vo svojom sídle vo Francúzsku vo veku 69 rokov na bronchopneumóniu.